Additeven

Alles over additieven in levensmiddelen

WAT IS EEN LEVENSMIDDELENADDITIEF?

Levensmiddelenadditieven zijn stoffen die aan levensmiddelen worden toegevoegd om bepaalde technologische functies te vervullen, bijvoorbeeld om levensmiddelen te kleuren, te zoeten of te helpen conserveren.
In de Europese Unie worden alle levensmiddelenadditieven aangeduid met een E-nummer. Zij worden altijd vermeld in de ingrediëntenlijst van de levensmiddelen waarin ze worden gebruikt. Op het etiket van het product moet zowel de functie van het additief in het eindproduct (bv. kleur, conservering) als de specifieke gebruikte stof worden vermeld door te verwijzen naar het E-nummer of de naam ervan (bv. E300 of ascorbinezuur).

WELKE STOFFEN ZIJN TOEGESTAAN EN HOE?

Levensmiddelenadditieven kunnen in levensmiddelen worden gebruikt en zijn toegestaan voor menselijke consumptie als ze binnen het toegepaste gebruiksniveau geen risico voor de consument vormen.
Volgens de EU-wetgeving begint de autorisatieprocedure met het indienen van een formeel verzoek aan de Europese Commissie met daarin een aanvraagdossier voor de stof, dat wetenschappelijke gegevens over de voorgestelde toepassingen en gebruiksniveaus bevat. Na een onderzoek naar de veiligheid van de stof door de EFSA (de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) besluit de Europese Commissie of zij het additief al dan niet voor het beoogde gebruik toelaat. De stof wordt vervolgens opgenomen in de EU-lijst van toegestane levensmiddelenadditieven.

Bron: www.efsa.europa.eu

 

DE FUNCTIES VAN DE ADDITIEVEN

Hier volgt een lijst van de belangrijkste groene additieven die we gebruiken in onze producten en de functie ervan.

Ascorbinezuur

E300

Het draagt bij aan de versterking van het glutennetwerk om de sterkte en de verwerkbaarheid van het deeg te verbeteren, om zo een goed volume te garanderen en de structuur te verbeteren.

 

Natriumbicarbonaat

E500

Het is een rijsmiddel dat bij verhitting kooldioxide vrijgeeft, waardoor broden en taarten kunnen rijzen.

 

Pectine

E440

Het is een zetmeel dat van nature voorkomt in de celwanden van vruchten, zoals appel. Het is in feite precies datgene wat ze structuur geeft. Wanneer het zetmeel met water wordt vermengd en op hoge temperatuur wordt gekookt, vormt het een gel. Het zetmeel helpt om vruchtenvullingen, crèmes enz. in te dikken. Het zorgt ervoor dat confituur een halfvaste textuur ontwikkelt wanneer ze afkoelt.

 

Zuurteregelaars (E330 enz.)

Ze verlagen de pH-waarde om ongewenste bacteriële groei te voorkomen. Ze kunnen ook worden gebruikt om het rijsmiddel te activeren. De bekendste zuurteregelaar is citroenzuur (E330). 

 

Lecithine

E322

Dit is een emulgator. Emulgatoren zijn moleculen met één wateraantrekkend (hydrofiel) en één waterafstotend (hydrofoob) uiteinde. Ze zorgen ervoor dat water en vet zich mooi spreiden, waardoor er een stabiele, homogene, gladde emulsie ontstaat. Ze worden gebruikt in crèmes, chocolade of margarines. Emulgatoren vindt men in eierdooiers voor mayonaise of in oliehoudende planten zoals soja, koolzaad en zonnebloem.